Brood feest

Internationaal Broodfeest

"Geef ons dagelijks brood", het zit in onze cultuur gebakken en is iets dat we broodnodig hebben. In de supermarkten ligt een gevarieerd aanbod. Het geurt en wordt vers afgebakken in de ochtend. Dat geeft ons het idee van een warme bakker, dus ambachtelijk en gezond...

 

Er wordt veel over brood geschreven, in kook- en bakboeken alsook online. De basis begint met granen. Maar wat weten we eigenlijk nog van de granen haver, gerst, spelt, rogge of tarwe?

Wie beheerst nog de techniek van het eenvoudige, ambachtelijke brood bakken? Kunnen we het zelf nog wel?

 

 

Wat gebeurt er allemaal met ons graan voordat het als brood op de plank komt?

De graankorrel werd groter, het eiwit-gehalte verhoogd, de opbrengst vergroot, maar de verscheidenheid in de soorten kleiner. En hoe zit het eigenlijk met de voedzaamheid? Is brood wel gezond?

 

Tijdens het Broodfeest zullen experts op bijzondere wijze het ambachtelijke, en ja, gezonde brood weer aan de man brengen d.m.v. demonstraties en proeverijen.

 

We zullen het op z’n Limburgs vieren met ambachtelijk gebakken speltvlaaien.

 

 

 

 

*Visie

 Vrijwiligers gezocht voor 2019

Stichting Broodfeest gaat verder.

We zoeken evenementen waarmee we een fijne samenwerking kunnen aangaan en onze visie kunnen blijven verspreiden."

 

 

Op zaterdag 10 augustus wordt een informatieve dag georganiseerd over bakken in houtovens en bakhuisjes met workshops, demonstraties en informatiestands.

 

Dit komt er allemaal aan bod: bakhuisjes, houtovens, sjansen maken, stoken, bakken, bakartikelen, graanmalen en meel, fruitbomen vormen en snoeien, fruit en fruitverwerking, brood en vlaaien. Kortom: proeven, meedoen en beleven!

 

Dit evenement vindt plaats in Bezoekerscentrum De Oude Pastorie, Oude Pastorie 25, Beek en duurt van 11 tot 16 uur. De toegang is gratis.

 

Zie voor meer informatie: www.monumentenwachtlimburg.nl

 

Deze activiteit wordt georganiseerd met medewerking van onder andere: Corporatie Erfgoed Limburg, Limburgs Landschap, IKL, gilde van Vrijwillige Molenaars en Monumentenwacht Limburg.

 

Lees meer hierover op de website van Monumentenwacht Limburg

 

Wie zaait die oogst

het broodfeest gaat verder

Rondom ’t Bakkes op 10 augustus in Beek

Klinkt als een mooie dag! Dan is er misschien  nog aan toe te voegen dat kinderen hun eigen appelvlaaitje kunnen bakken?

Visie

Groene

Duim

Contact

Terug

naar menu

 

Terug

naar menu

 

  •                                                                                                                            

    De doelstelling van het Broodfeest:

     

    Stichting Broodfeest heeft tot doel het

    behoud van het (Limburgse) culturele

    erfgoed en in het bijzonder het behoud

    van het ambacht van het bakken van

    brood en vlaai in hout gestookte ovens,

    en het organiseren van internationale evenementen genaamd het Broodfeest.

     

    Werd mede mogelijk gemaakt door:

Deelnemen

Graan soorten

Traditionele

  Bakovens

 

  • Als warme broodjes over de toonbank gaan.
    (=zeer goed verkopen)

  • Broodnodig (=onmisbaar)

  • De broodkruimels steken hem
    (=hij kan de welstand niet dragen)

  • De een z'n dood is de ander z'n brood.
    (=wat voor de één een nadeel is, daar profiteert de ander van)

  • De kunst gaat om brood (=een kunstenaar verdient moeizaam z'n brood)

  • Zoete broodjes bakken
    (=dingen zeggen om een goede indruk achter te laten bij mensen met invloed.)

  • De raven zullen je geen brood brengen (=als je wilt kunnen rondkomen, moet je werken)

  • Dat is een broodje aap (=Een verzonnen verhaal dat voor waar wordt aangenomen)

 

  • Een kruimeltje is ook brood.
    (=wees gelukkig met wat je hebt)

  • Ergens geen brood in zien (=niet denken dat iets kan werken)

  • Het eet geen brood
    (=het kost niets om het te bewaren, behoeft geen onderhoud.)

  • Het genadebrood eten (=door anderen onderhouden worden)

  • Hij kan meer dan brood eten (=hij weet veel)

  • Zich de kaas niet van het brood laten eten (=voor het eigen belang opkomen)

 

  • Hij komt met de paal als het brood al uit de oven is (=hij komt te laat)

  • Een goede ziel weet van stenen brood te maken (=in het leven moet je tevreden zijn met wat je hebt)

 

  • Iemand het brood uit de mond nemen/stoten (=iemand de kostwinning ontnemen)

  • Iemand iets op zijn brood geven (=iemand onvriendelijk iets verwijten)

  • Klagers hebben geen nood en pochers hebben geen brood. (=zowel klagers als pochers kunnen de zaken nogal eens overdrijven.)

  • Twee zuivels op een brood geeft hongersdood (=je moet geen kaas en boter tegelijk op je brood doen)

  • Liever brood in de zak, dan een pluim op de hoed (=van eer kan men niet leven.)

  • Werp uw brood uit op water (=Je moet blijven geven ook al worden je giften niet altijd goed besteed)

 

  • De mens zal bij brood alleen niet leven (=een mens heeft niet alleen lichamelijke maar ook geestelijke behoeftes)

 

  • Niet bij brood alleen leven (=men heeft meer nodig dan alleen eten om te kunnen leven)

  • Profeet die brood eet (=iemand die waardeloze voorspellingen doet)

  • Stenen voor brood geven (=iets geven waar de ander niets aan heeft)

  • Wiens brood men eet diens woord men spreekt (=diegene bij wie we ons geld verdienen geven we meestal gelijk)

  • Hij heeft van de gerstenbroden niet gegeten (=hij is erg dom

  • Lang vasten is geen brood sparen (=als je iets uitstelt hoeft dat niet te betekenen dat het niet meer gebeurt)

  • Het brood der dienstbaarheid wordt veel gegeten (=afhankelijk zijn van uw meester)

Gezegde

Sommige mensen maken zich éxtra verdienstelijk voor groene buurtprojecten. Voor deze mensen heeft Groen Dichterbij-partner IVN de Groene Duim in het leven geroepen. De Groene Duim-prijs bestaat uit een speldje, een certificaat en het zetten van een groene duim-stempel met de eigen duim op het Grote Groene Duimen-paneel. Tijdens een Groen Dichterbij-regiobijeenkomst worden de Groene Duimen uitgereikt

 

Zo is BroodFeest winnaar van de Groene Duim.

* Groene duimen en helden

Brood op de plank

Terug

naar menu

 

Als je je verdiept in de granen valt het op dat het aanbod van granen tot vroeg in de 20ste eeuw heel divers was. ‘Van haver tot gort’, het aanbod was 'grot'!.

 

Door de opkomst van de landbouwindustrie in de jaren 50 en 60 werd een hogere opbrengst belangrijker dan de voedzaamheid. Dit heeft geresulteerd in een andere genetische samenstelling van tarwe (de meest geproduceerde graansoort na maïs), met een veel lagere voedingswaarde.

 

Gelukkig is er nog steeds genoeg keuze uit diverse  graansoorten zoals onder andere haver, gerst, rogge en spelt. Ons devies is dan ook: Varieer!

 

 

 

 

Wij gaan in de komende tijd leuke en lekkere recepten online zetten die deze variëteit onderstrepen.

Van tevoren kun je een duik nemen in dit onderwerp.

 

* Graansoorten

Spelt

Rogge

Tarwe

Haver

Gerst

Terug

naar menu

Tijdens het BroodFeest laten bakkers zien hoe zij op traditionele wijze brood bakken. Dat gebeurt niet per definitie met historische ovens, nee dat gebeurt vaak met hedendaagse apparatuur. Iedere bakker heeft zijn verhaal over de oven waar hij/zij mee bakt, maar wat haast alle ovens gemeen hebben is: dat ze op hout gestookt worden.

Op deze wijze krijgt brood een authentiek  karakter, een oude vorm van slow coking.

 

Als bestuur van het broodfeest willen we alle deelnemende bakkers bezoeken en aan u voorstellen.

Bakkers aan het woord over hun passie

Terug

naar menu

Voor het bouwen van een eigen houtoven of restauratie van je houtoven is dit een goeie basis:

 

Voor het bouwen van de oven altijd even bepalen op welke hoogte je de ovenvloer wilt hebben. Een goede maat is als de stoker zijn armen voor zich over elkaar vouwt: onderkant ellebooghoogte wordt dan de hoogte van de ovenvloer. Handig om rugklachten te voorkomen...

 

Op die manier tel je dan terug tot op welke hoogte je metselt om met de opbouw van de vloer te beginnen. Een betonnen vloer onder de zandvloer kan ook, maar met houten balken gaat het sneller;

Een laag houten balken, 15 cm leem die je laat uitharden. Vervolgens 5-10 cm zand* waar je de vloer van de oven van chamotstenen (of een goed klinkende steen) nauwsluitend op uitlegd. Die mag gerust onder de mantel uitsteken

De vloer moet naar achteren toe iets omhoog lopen/hellen, dit is om een goede trek te genereren in de oven.

 

*Mijn ovenbouwer wilde graag nog 5 cm leem extra onder de zandvloer (zie foto), maar dat hoeft niet, zand geeft een uitstekende isolatie en het spaart veel tijd.

 

Vervolgens begin je hierop de bodemvorm van de mantel te metselen (liefst chamotstenen, maar veldbrand of een goed klinkende steen, kan ook). Het beste is in de vorm van een doormidden gesneden peer of ei, met het snijvlak naar beneden.

 

Na 2 lagen maak je de negatieve ovenvorm met stoep-tegelsen zand (let op: stoep-tegels en zand moet er als de oven gemetseld is via de ovenmond uit gehaald worden!). hou het gewelf rond. Nu kun je met halve stenen verder metselen met leem en (keuken-) zout (1 handvol zout op een kruiwagen leem voor het sintelen van de leem) tot de laatste steen bovenin erin geslagen wordt. Maak het hoogste punt van de hemel in de oven niet hoger dan 38 cm. Een hogere oven betekend veel meer stoken. Je hebt de stralingswarmte van het gewelf/hemel nodig om je broden gaar en bovenop mooi bruin te krijgen.

 

Na ± 3 dagen kan de vulling uit de oven. Hij zakt dan iets in, omdat leem nog niet helemaal droog is en krijgt daardoor meer stevigheid.

 

Mantelisolatie: aan buitenkant een laag van minimaal 15 cm leem/stro.

 

Gebruik van ureum is alleen nodig bij buitenmuren van vakwerk gebouwen om het regenwater/vocht af te stoten."

 

Info van Evi Rothenburg in samenwerking met Coen Eggen.

Er volgen nog meer interviews

* Traditionele bakovens

Terug

naar menu

Terug

naar menu

Commandeursmolen Mechelen

"Malen - zeker op stenen - is een vak waarvoor geen ‘school’ bestaat. Het is een expertise die het beste bewaard blijft door deze van generatie op generatie over te dragen en steeds verder te verbeteren. Zoals in de familie Schyns. Molenaars sinds 150 jaar in de Belgische Voerstreek. En sinds 1880 in Zuid-Limburg, waar Raoul Schyns de vijfde generatie vertegenwoordigt.

 

Samen met een enthousiast team professionals, van meester-molenaar tot de bewaking van veiligheid en kwaliteit, vult hij in de modern-ambachtelijke watermolen het hele werkveld in. Ogenschijnlijke ‘tegenstellingen’ komen ook hier samen. Zoals gemoedelijkheid met stiptheid. En vriendelijkheid met de ambitie om het steeds beter te doen. "

 

 

Molens

Leuke linkjes

 

Volmolen

Is in eigendom van Natuurmonumenten gekomen door actie Geuldal in 1977

www.natuurmonumenten.nl

 

Molen database

www.molendatabase.nl

 

 

Watermolen Mechelen

www.commandeursmolen.nl

Terug

naar menu

De Volmolen te Epen

Evi Rothenburg, Voorzitter, +31 (0) 6 - 39 85 76 63

Indra Moonen, Secretaris

Mari van der Sanden, Penningmeester, +31 (0)6 - 38 08 25 71

 

info@Broodfeest.nl

 

 

Ontwerp en techniek:

DuZ Web App

  • Stichting Broodfeest

    Naam: Stichting Broodfeest

    KvK-nummer: 67719090

    RSIN: 857147444

    SBI- code : 94994

    Postadres: Brede Hoolstraat 12, 6274 NG Reijmerstok

     

    Stichting Broodfeest heeft tot doel het behoud van het (Limburgse) culturele erfgoed en in het bijzonder het behoud van het ambacht van het bakken van brood en vlaai in houtgestookte ovens, en het organiseren van evenementen zoals het Broodfeest. Dit feest heeft een regionaal én euregionaal karakter.

     

    Functies bestuurders:

    Eva Rothenburg: voorzitter

    Indra Moonen: Secretaris

    Mari v/d Sande: Penningmeester

    Anne Van der Linden: bestuurslid

    Robert de Koning: bestuurslid

    Franz Rothenburg: bestuurslid

     

    Beloningsbeleid:

    Bestuurders ontvangen enkel en alleen een onkostenvergoeding voor gemaakte onkosten en ontvangen verder geen beloning. De functie van bestuurder wordt namelijk op vrijwillige basis uitgevoerd.

     

    De statuten  en het uittreksel uit het KVK handelsregister  kunnen op verzoek worden opgevraagd. Mail ons: info@broodfeest.nl

     

 

Vragen over het BroodFeest

Via email: info@broodfeest.nl

via telefoon: +31 (0)6 - 39 85 76 63

 

Algemeen

Via email: info@broodfeest.nl

Via telefoon: +31 (0)6 - 38 08 25 71

* Contact

Terug

naar menu